PL 23, 36201 Kangasala, 
p. 050 5536908
s-posti:
balettiopisto(ät)tampereenbalettiopisto.com

 

Etusivu Lukkarit Hinnasto Info Opisto      - Lajit -        Kouluttajat Ohjelmisto English
Tanssilajit
 
Tanssi

Klassinen baletti
Kärkitossutunti
Barre à Terre (lattiatanko)
Karaktääri
Jazz
Jazzroutines
Nykytanssi/Moderni
Broadway Style
Tap Dance (steppi)
Afro (trad. länsi-afrikkalainen)
Esiintymiskoulutus

Karakteeri/Birgitta Kiviniemi-Cheremeteff

Lapset

Lastentanssi:
- varhaisbaletti (3
–4 v.)
-
esibaletti (4½6 v.)
Alkeisbaletti (78 v.)
Lasten jazz/hip hop (68-v.)
Party Jam Kids (4
–5 v.
Broadway Kids (9
12 v.)
Kuntolajit & kehonhuolto

Integraljooga
Ladies jazz/Jazzercise
Dance workout
Yogalates
Stretching
Kuntoafro
Classical Workout

Workshopit
Tiiviskurssit
 

Ajan ilmiöt

Hip hop, Funk
Breakdance/Streetdance
R´nB
Dancehall/Reggae
Urban Dance Fusion 
Dance
 

 

Uudet lajit

Afrobeat
Choreo

Lisätietoja

Asut ja varusteet
Hygienia ja varusteiden puhdistus (pdf)

Kysy muista tanssilajeista ja tunneista, niin kerromme lisää!

 
 

 

Tanssi
Klassinen baletti

Klassisella baletilla tarkoitetaan vuosisatojen aikana kehittyneen traditionaalisen taidetanssin tyyliä, joka perustuu seitsemään käsitteeseen: asentoon, liikkeelle lähtöön, asetteluun, tasapainolakeihin, klassisen tekniikan perussääntöihin, painonsiirtoon ja koordinaatioon. Pyrkimyksenä on aikaansaada kuva siitä, että suoritus on vaivatonta ja keveää.

Historiaa lyhyesti:  baletin tarina alkoi viisisataa vuotta sitten Italiassa. Tuolloin Italian aatelisto viihdytti vieraitaan runo-,
miimi-, musiikki- ja tanssinäytöksillä. Kun italialaisesta Katariina de´ Medicistä tuli Ranskan kuninkaan Henrik II puoliso, alettiin Ranskankin hovissa esittää loistavia esityksiä - näistä kuuluisimpia mm. "Le Ballet Comique de la Reine", 1581.

Lähes sata vuotta myöhemmin nämä juhlamenot - joita nimitettiin baleteiksi - saavuttivat suosionsa huipentuman Ludvig XIV:n, eli Aurinkokuninkaan aikana (tämän nimen hän sai loistoroolistaan aurinkona "Ballet de la Nuitissa", tuhlailevassa spektaakkelissa, joka kesti yli kaksitoista tuntia). Tällöin kuningas perusti Pariisin oopperan ja sillä oli oma koulunsa, jota pidetään maailman vanhimpana balettikouluna. Tuona aikana myös hovin tanssimestari Pierre Beauchamp vakiinnutti baletin viisi perusasentoa ja keksi monia perusliikkeitä. Koska ranskalainen Beuchamp laski klassisen tekniikan perustan ja maailman ensimmäinen balettikoulu oli Ranskassa, ranskasta tuli balettimaailman yleiskieli.

Tanssin maailmaa kohtasi 1700-luvun lopussa vallankumous, jota johti koreografi Jean-Georges Noverre. Hän uskoi, että baleteissa tulee olla kertova tarina ja auttaakseen tanssijoita näyttelemään, hän poisti laulun ja naamiot ja sai tanssijat käyttämään eleitä ja kasvonilmeitä.

Vietämme kansainvälistä tanssin päivää 29.4 Noverren kunniaksi.

Sivun alkuun
 

Aikuisten klassinen baletti

Alkeistaso I on tarkoitettu klassisen baletin opintoja aloitteleville nuorille ja aikuisille. Harjoitellaan klassiselle baletille ominaisia piirteitä, kuten: jalkojen suora linja reidestä jalkaterään, ylevä ryhti, lumovoima ja sirous, sulavat käsiliikkeet ja keveys, jalkojen auki kierron ymmärtäminen yksilön mahdollisuuksien mukaan, musikaalisuus, rytmiikka, ketteryys ja tasapainon kehittäminen. Opetellaan balettitankoa ja helppoja keskilattian harjoituksia. 60min.

Perustaso on tarkoitettu pari vuotta harrastaneille. Opetellaan em. asioita ja lisätään liikemateriaalia sekä myös opetellaan enemmän tanssillista ilmaisua klassisen baletin keinoin.

Jatkotaso/veteraanit on tarkoitettu jo useamman vuoden harrastaneille ja myös esim. nuorempana enemmänkin tanssineille. Edellytetään baletin perusteiden tuntemista. Tunneilla suoritetaan koko balettitanko ja tehdään monipuolisia keskilattiaharjoituksia. Kehitetään em. asioiden lisäksi myös enemmän voimaa, kestävyyttä ja joustavuutta. Tämä tunti tarjoaa mahdollisuuden päästä takaisin siihen ihanaan baletin maailmaan, eikä ole kuitenkaan enää sidoksissa rankkaan 6 x viikossa harjoitteluun, kuin aikanaan kasvuvaiheessa harjoitellessa.

Tällä tunnilla myös kärkitossut.

Sivun alkuun
 

Kärkitossutunti
Kärkitossu (point shoe) on klassisen baletin erityinen lajikenkä, jolla aloitetaan harjoittelu n.10-vuotiaana jatkotasoilla. Oppilaan jalkojen lihaksisto ja luusto pitää olla tarpeeksi vahvistunut ja oppilaan on hyvä
omata oikeaoppinen klassisen baletin kehon kannatus.
Kärkitossuilla harjoitellaan alussa n. 15min. balettitunnista ja harjoittelun määrää lisätään tanssiopintojen myötä. 
Kärkitossujen eli kärkkäreiden tarkoitus on antaa vaikutelma, että tanssija liitää ilmassa vaivattomasti ja kevyesti, vailla maan alaspäin suuntaavaa vetovoimaa.
Kärkkäreissä varpaat ovat yhdessä ja muodostavat kengän sisällä tukevan ovaalinmuotoisen alustan.
 
Kärkitossu mahdollistaa varpaiden kärjillä seisomisen, kävelemisen, juoksemisen... Tanssimisen. Mutta oppilaan/tanssijan täytyy oppia käyttämään koko kehon voimaa ja balettitekniikkaa mahdollistaakseen kokonaan varpailla tanssimisen. Tämä asento on erilainen kuin ihmisen normaali seisoma-asento. Kun tanssija on kokonaan varpaillaan, hänen täytyy jatkuvasti käyttää jalkojen lihaksia: varpaat, nilkat, sääret, reidet. Koko vartalo on useimmissa liikkeissä pystysuorassa ja lihasten hallinta ylöspäin vedettynä. Jotta balettioppilas saa tarvittavan voiman ja tekniikan, hänen täytyy harjoitella pehmeillä balettitossuissa useampia vuosia, ennen kuin kärkitossut otetaan mukaan harjoitteluun. Jos kärkitossuilla aloitetaan harjoittelu liian aikaisin tai omin päin ilman ammattimaista koulutusta, tämä voi johtaa vakaviin vammoihin. 
 
Ylempien luokkien ja edistyneet tanssinopiskelijat osallistuvat erillisille kärkitossutunneille.

Sivun alkuun
 

Barre à Terre eli lattiatanko tunneilla yhdistyvät klassinen baletti ja anatomiset harjoitukset.
Tekniikka auttaa ymmärtämään syvemmin klassiselle baletille olennaisia asioita kuten esimerkiksi kehon kannatusta sekä suoraan linjaan asettumista, jalkojen suoraa linja reidestä jalkaterään ja auki kierron ymmärtämistä. Tankoharjoitukset tehdään lattialla istuen tai maaten, jolloin liikesuoritukset ovat rennompia ja voidaan keskittyä korjaamaan mm. lantion, lonkkien ja selän virheasentoja. Samalla vapautuu jännitystiloja koko kehosta.
Tekniikka parantaa kehon liikelaajuutta ja maksimaalista ulkokiertoa, vahvistaen ja pidentäen lihaksia sekä voimistaen niveliä, lonkkia ja jalkoja.

Tekniikka ehkäisee loukkaantumisia muissa tanssi- ja liikuntalajeissa ja auttaa myös kuntoutusvaiheessa.

Tunneilla käytettävä musiikki on klassista tuntimusiikkia, aivan kuten balettitunneillakin.

Barre à Terre sopii kaikille: aloittelijoille, kuntoilijoille, tanssijoille – niin harrastajille kuin ammattilaisille

Sivun alkuun
 

Karaktääritanssi

Jalostettua kansantanssia, jossa käytetään apuna klassisen tanssin liikeratoja ja tekniikkaa. 
"Karaktääri" eli "luonnetanssi" -sanoilla tarkoitetaan jollekin maalle suosittua tyypillistä tanssityyliä. Suosituimpia ovat mm. unkarilainen, puolalainen, venäläinen espanjalainen ja Napolin seudun italialainen tanssi. Karaktääritanssi välittää tanssijalle liikkeen selkeyttä, eleen varmuutta ja mikä tärkeintä, rytmin tuntemusta, joka pakottaa tanssinopiskelijan "elämään" musiikin rytmin. 

Tanssitaan kovapohjaisilla karaktäärikengillä joissa on korko, joskus myös saappailla. Katso asut ja varusteet

Sivun alkuun
 

Jazztanssi

Jazztanssi perustuu afrikkalaisen kansanosan tanssiin, jolla on tanssi jokaista elämän tapahtumaa varten. Jazztanssin liikkeitä on syntynyt mm. jäljiteltäessä mustan työväestön työasentoja. Afrikkalainen tanssi, jota myös voi Balettiopistossa opiskella on siis primitiivistä jazztanssia.

Suurin osa jazztanssin kehitystä, kuten modernin ja steppitanssin, on tapahtunut Yhdysvalloissa, joten se on todella amerikkalainen tanssimuoto. Uudessa maassaan mustat lisäsivät tanssiin irlantilaisia jalkarytmejä sekä omia vapaita käsivarsiliikkeitään. Tältä pohjalta syntyivät latinalainen jazz, amerikkalainen steppi ja jazzsteppi.
Jazztanssin katsotaan saaneen lopullisen muotonsa v. 1915-20 tienoilla. 1930-luvulla jazztanssi alkoi todellisen kasvunsa ja kehittymisen.

Jazztanssille ominaista ovat taivutetut polvet ja se, että kehon keskus on lähempänä maata, kehon eri osien eristäminen toisistaan (=isolation) eli lantio, olkapäät, pää ja rintakehä, liikkeen rytminen vaihtelu (polyrytmisyys, synkopointi) sekä kahden eri rytmin kulkeminen yhdessä kehossa. 
Tanssija käyttää koko vartaloaan ilmaisemaan itseään ja liike väreilee ulos arvaamattomasti; välillä pehmeämmin toisinaan hyökkäävästi. Jazztanssi terävöittää mm. rytmitajua ja lisää reaktionopeutta.

Jazztanssin "alalajeiksi" voisi nimittää muoti-ilmiöitä kuten: hip hop, funky, disco, breakdance jne. Askelistot pohjautuvat jazztekniikkaan, mutta tyyleissä on vivahde-eroja mm. musiikista riippuen.

Tanssitaan jazztossuilla/-saappailla, tennareilla, korkokengillä jne. tyylistä riippuen. Katso asut ja varusteet

Tampereen Balettiopiston jazz-tunnit perustuvat Mattox- ja Luigi –tekniikoihin.

Alkeistaso:

Keskilattiaharjoituksia, joissa opitaan jazztanssin perusteet ja perusasennot, harjoitetaan vartalon hallintaa ja vahvistetaan lihastasapainoa.
Sarjat kehittävät sekä voimaa, notkeutta että koordinaatiokykyä.
Alkeistunneilla opetellaan myös yhden ja kahden jalan pyörähdyksiä eli piruetteja, jalan potkuja ja hyppyjä.
Lisäksi tehdään salin poikki (diagonale) liikkuvia harjoituksia, joissa opetellaan edellä mainittujen asioiden lisäksi nopeutta, ketteryyttä sekä jazztanssille ominaista tyyliä.
Tunnin lopussa muodostetaan jo opituista liikkeistä tanssisarjoja (= rutiineja/routines), joissa tekniikan lisäksi pyritään kehittämään myös ilmaisullisia taitoja.

Perustaso:

Tunneilla syvennetään alkeistunneilla opittuja perustaitoja. Harjoituksiin lisätään liikemateriaalia ja enemmän koordinaatiokykyä vaativia liikesarjoja. Myös tunnin tempo nopeutuu.

Jatkotaso:

Tuntien tempo on alkeis- ja perustason tunteja selvästi nopeampi. Painotetaan erityisesti teknistä osaamista ja liikkeiden puhtautta.
Tunnille tultaessa oppilaan toivotaan hallitsevan Mattox-tekniikan perusteet (tai muut vastaavat taidot jazztanssissa, sekä harjoittelevan kyseisellä tasolla vähintään kahdesti viikossa.

Edistyneet:

Tunnilla keskistytään erityisesti ilmaisuun sekä syvennetään tietoutta jazztanssin eri tyylisuunnista (mm. modern jazz)
Tekniset harjoitukset ovat edelleen osa tunnin kulkua, mutta tanssisarjojen (= rutiinit/routines) osuus korostuu ja lisääntyy.
Tunnille tultaessa oppilaan toivotaan hallitsevan Mattox-tekniikan perusteet (tai muut vastaavat taidot jazztanssissa) ja harjoittelevan kyseisellä tasolla vähintään kahdesti viikossa.

Sivun alkuun
 

Jazzroutines

Jazz-tunneilla yhdistellään opittuja liikkeitä / muuveja lyhyiksi ja pidemmiksi tanssinumeroiksi, joista yleensä muodostuu tanssi, esitys, ohjelma. Jazzrutiinien tyylit kuvastavat jazztanssin ja -musiikin historian eri tyylilajeja.

 

Nykytanssi

Lattiatekniikkaa ja virtaavaa, keholle luonnollista liikettä.

Etsitään uusia tapoja, tekniikoita ja  tyylejä liikkua.
Käytetään improvisaatiota itseilmaisuun ja ”uhmataan” painovoiman eri lakeja.
Myös koreografisia sarjoja, tunnin tasosta riippuen. 
Tanssitaan paljain jaloin, moderneilla tanssisandaaleilla tai joskus tennistossuilla
(esitettävän teoksen mukaan).

Jatko/edistyneet
Tunnilla keskitytään kehittämään tanssijan sulavuutta liikkumaan tilassa, lattiaa käyttäen ja sitä hyödyntäen. Tunnilla harjoitellaan oman kehon kokonaisvaltaista käyttämistä ja pehmeyden löytämistä eri tasoissa liikkuen.
Tunti koostuu lyhyistä salin poikki liikkuvista sarjoista sekä loppu sarjasta jossa tanssija pääsee hyödyntämään liikkeissään eri dynamiikkojen, painovoiman ja oman kehon ilmaisua.
 

Moderni tanssi

Moderni tanssi on ilmaisevaa tanssia vastakohtana virtuoosimaiselle, pantomiimiselle tai koristeelliselle tanssille. Sillä on oma tyylinsä ja muotonsa, tekninen ja liikkeellinen lähestymistapansa, esim. Graham-, Cunningham- ja Limón-tekniikoissa on kiertyneitä ja kulmikkaita vartalon asentoja, pudotuksia ja lattialiikkeitä. 
Tanssissa pyritään käyttämään keholle luonnollisia liikkeitä jotka tehdään mahdollisimman pienellä jännityksellä tai pienellä voiman käytöllä. Uhmataan painovoimaa ei-keskeisessä (off-center) tasapainossa ja pyörähdyksissä.

Sivun alkuun
 

Niin kauan kuin on ollut teatteria on ollut tanssia teattereissa. Jo muinaiset kreikkalaiset yhdistivät tanssia teatteriesityksiinsä, kuten me näemme paljon erilaisia tanssinumeroita ja -tyylejä musikaaleissa mm. Broadwaylla.
Broadway-musikaalien tyylit kuvastavat historian eri tyylilajeja. Broadwayn tanssihistoria alkaa 1900-luvun alusta ja se uudistuu jatkuvasti uusien koreografien ja tanssityylien myötä, historian upeita klassikkomusikaaleja unohtamatta.
Broadway Style-tunneilla harjoitellaan osia Broadwayn klassikkomusikaaleista kuten "Damn Yankees", "Sweet Charity", "Chicago", "Pajama Game" "West Side Story", jne. sekä tutustutaan tämän päivän kuumimpiin tanssityyleihin, joissa yhdistyy Broadway-tyyli ja urbaani tanssi!        
Aiempaa kokemusta Broadway-tanssista ei kurssilla tarvita. Tunneilla pärjät hyvin, kun on pohjana jonkin tanssilajin perusteet.
Tunneille saa koristautua oman persoonan mukaan, jotta voidaan harjoitella myös esilläoloa ja eri rooleihin heittäytymistä.
Hyvä olo sisäisesti ja ulkoisesti on esiintymistekniikan a ja o!
It's your chance do your dance!          
Tervetuloa musikaalien ihmeelliseen maailmaan, jossa huolet häviävät ja hymy on herkässä.

Sivun alkuun
 

Tap Dance eli steppi

Tanssityyppi, jota luonnehtii kengän kärkien ja kantojen nopea naputus tanssilattiaan. Kehittää erityisesti rytmitajua ja tasapainoa.
Se on e
straaditaidetanssi, jonka juuret ovat toisaalta afrikkalaisissa, toisaalta irlantilaisissa ja englantilaisissa rytmeissä (Clog dance ja Horn pipe). Aivan alussa mustat orjat hankasivat jaloillaan santaa ja ja viestittivät asioitaan näin stepaten. Mistrel-showt, joissa valkoiset esittivät mustia, vaudeville, musikaalit ja medicine-showt, joissa mustat saivat jo esiintyä itse, kehittivät stepin syntyä. (ks. myös kohta jazztanssi)

Alkeis-/perustason tunneilla käydään läpi perusaskeleet + nimitykset sekä yhdistellään askelkuvioita. Valmistellaan Shim Sham Shimmy eli steppaajien “kansallishymni”.

Jatkotasolla lisätään dynamiikkaa, nopeutta ja selkeyttä. Ikivihreitä rytmejä, mm. erilaisia Time-steppejä. 60min.

Edistyneet tutustuvat lähemmin rytmisteppiin mm. funk- & latinomusiikin tahdittamana. Irlantilaistakin oppii, jos on halukkuutta…

Kovapohjaiset kengät ja jalkatekniikan ja tavallisesti naputusta vahvistetaan vielä kärki- ja korkoraudoilla.

Sivun alkuun
 

Afro = Afrikkalainen tanssi & Modern African

Sopii kunnostaan huolehtiville, etnisiä, primitiivisen kuumia rytmejä etsiville ihmisille. 
Tanssitaan rumpumusiikin tahdissa, välillä vauhdikkaammin, välillä mm. selän lihasten ja luuston liikkuvuutta erikseen parantaen. 
Afrikkalainen tanssi on myös terapiatanssia, jossa saa ilmaista itseään omaa kehoa kuunnellen.

Tunneilla perustetaan länsiafrikkalaisiin perinteisiin tansseihin sekä sovelletaan piirteitä nykytanssista. Todellista tanssin iloa ja positiivista energiaa!

Sopii aloittelijoillekin sekä todellakin myös miehille!

Paljain jaloin.

Sivun alkuun
 

Esiintymiskoulutus
Hyvässä ja mukaansatempaavassa tanssissa yhdistyvät aina niin näytteleminen kuin useimmiten myös musiikki.
Esiintymistaitoa opiskellaan ja hiotaan tanssitunneilla jotta erityyppiset tanssit, baletit ja teokset saavat syvyyttä ja ovat mielenkiintoisia niin tanssinopiskelijalle itselleen kuin myös katsojalle.
Esiintymiskoulutuksen myötä oppilas saa varmuutta myös arjen tilanteisiin, mm. esitelmien pitämiseen yleisön edessä ja ylipäätänsä odottamattomiin tilanteisiin elämässä.
Ihminen uskaltaa asettua katsottavaksi ja motivoituu enemmän omasta tekemisestään.
Vahva esiintymiskoulutus helpottaa jatkossa ohjaajien ja koreografien työskentelemistä edistyneiden ja ammattitanssijoiden kanssa. Tanssijoiden on myös helpompi saada erilaisia rooleja,
niin tanssijana kuin myös teatterin ja television puolella.

Sivun alkuun
 

Lastentanssi

Esibaletti
Varhaisbaletti

Valmentavien opintojen I vaiheessa 36-vuotiaat aloittavat opintonsa nk. varhais- ja esibalettitunneilla, joilla opetetaan balettitanssin keskeisiä käsitteitä, perusasentoja ja liikkeitä (mielikuvituksen avulla), joiden ymmärtäminen on välttämätöntä varsinaisen harjoittelun aloittamiseksi. 

Säännöllisessä opetuksessa edistetään juuri sillä hetkellä lapsen parhaiten kehitettävissä olevaa potentiaalia: luovuutta, fyysis-motorisia kykyjä, eläytymis- ja kuvittelukykyä ja musiikkiliikuntaa.

Nämä kaikki osa-alueet hahmottuvat konkreettisen toiminnan kautta. Harjoituksissa teoria ja käytäntö, leikki ja tosi pysyvät yhdessä.

Sivun alkuun

Alkeisbaletti

Valmentavien opintojen II vaihe, joka alkaa hieman myöhemmin, 78-vuotiaana, sisältäen aineksia lastentanssista, mutta siinä voidaan jo alustavasti erottaa teoria ja käytäntö toisistaan. Tavoitteina on klassiselle baletille ominaiset piirteet kuten: jalkojen suora linja reidestä jalkaterään, ylevä ryhti, lumovoima ja sirous, sulavat käsiliikkeet ja keveys, jalkojen aukikierron ymmärtäminen yksilön mahdollisuuksien mukaan, musikaalisuus, rytmiikka, ketteryys ja tasapainon kehittäminen. 

Perusopintoihin tullaan valmentavista opinnoista 912-vuotiaana. Tässä iässä alkavat mahdollisuuksien mukaan kärkitossuharjoitukset (tytöt), jotka edellyttävät useampia toistoja viikoittain oppimäärän saavuttamiseksi . Vuosi vuodelta lisätään ja vaikeutetaan liikemateriaalia ja oppilaalla on mahdollisuus suorittaa baletin laaja oppimäärä, jolloin pääaineen oppitunteja kertyy viikossa 36 tuntia (6090 min/kerta). Valinnaisaineita on yleensä vähintään 2-3 viikossa monipuolisuuden kartuttamiseksi. 
Syventäviin opintoihin
(III aste - tanssiopisto) siirrytään perusopintojen I ja II vaiheiden jälkeen, kun nämä on hyväksytysti suoritettu. Tanssitekniikan harjoittamisen lisäksi tutustutaan konkreettisesti historialliseen klassisen baletin 1800-luvun romanttiseen kauteen (mm. La Sylfide, Giselle), opiskellaan mm. Marius Petipan perinteisiä solo-variaatioita eri baleteista, jne. Näihin tutustutaan myös tanssitiedossa (videot, havaintoesitelmät). Samoin kartutetaan tanssin tuntemusta myös 1900-luvun baletti- ja nykytanssin alueilla. 
Ammatillinen esiintymiskoulutus
on käynnissä koko syventävien opintojen ajan. 
Lajikohtaistuminen
alkaa myös tässä vaiheessa, jossa tanssijan perusvalmiudet (kehon rakenne, liikkuvuus, notkeus, optimaalisuus) ratkaisevat sopivan lajin myös ammattia ajatellen. 

Lajikenkä: pehmoiset, kankaiset/nahkaiset balettitossut ja kärkitossut (tytöillä). Kärkitossutyöskentelyn aloittaminen neuvotellaan opettajan kanssa (ks. edellä).

Sivun alkuun
 

Lasten jazz/Hip Hop
Vauhdikas, tanssillinen tunti, jossa edistetään lasten rytmiikkaa ja koordinaatiota jazz- ja hiphoptanssille ominaisella tyylillä.
Tunneilla kehitetään myös juuri sillä hetkellä lapsen parhaiten kehitettävissä olevaa potentiaalia: luovuutta, fyysis-motorisia kykyjä, eläytymis- ja kuvittelukykyä.
Jazz- ja hiphoptanssin keskeiset käsitteet tulevat tutuiksi erilaisten liike- ja tanssisarjoja myötä.
Musiikkina käytetään lasten suosikkikappaleita ja -artisteja.
 
Paljaat jalat, jazzsneakerit tai sisälenkkarit sekä väljä, rento vaatetus, jossa on helppo liikkua.

 

Party Jam Kids

Vauhtia, rytmiä ja tanssinriemua! Tasapaino, voima ja notkeus kehittyvät kuin itsestään, musiikin tempaistessa lapset mukaan iloiseen tanssiseikkailuun, jossa hiphop, jazz, break, pop laittavat pikkujalat tanssimaan.
Tanssitaan paljain jaloin, tarvittaessa käytetään sisätennareilla.
Muu vaatetus vapaa, vauhdikkaaseen menoon sopivaa.

Broadway Kids
Broadway Style-tunneilla harjoitellaan osia Broadwayn klassikkomusikaaleista kuten "Damn Yankees", "Sweet Charity", "Chicago", "Pajama Game" "West Side Story", jne. sekä tutustutaan tämän päivän kuumimpiin tanssityyleihin, joissa yhdistyy Broadway-tyyli ja urbaani tanssi!        
Aiempaa kokemusta Broadway-tanssista ei kurssilla tarvita. Tunneilla pärjät hyvin, kun on pohjana jonkin tanssilajin perusteet.
Tunneille saa koristautua oman persoonan mukaan, jotta voidaan harjoitella myös esilläoloa ja eri rooleihin heittäytymistä.
Hyvä olo sisäisesti ja ulkoisesti on esiintymistekniikan a ja o!
It's your chance do your dance!          
Tervetuloa musikaalien ihmeelliseen maailmaan, jossa huolet häviävät ja hymy on herkässä.

Tunnit on tarkoitettu 912-vuotiaille.

Sivun alkuun
 

Kuntolajit ja kehonhuolto

Pyrkimyksenä kehon ja mielen kokonaisvaltainen rentoutuminen. Sisältää mm. keholle luonnollista verryttelyä ja lämmittelyä, yleisen liikkuvuuden harjoittelua (liikelaajuuden ja joustavuuden parantaminen), koordinaatiokyvyn harjoittamsta ja autogeenista harjoittelua, jossa tavoitteena on fyysisten ja psyykkisten voimavarojen palauttaminen sekä lihasten rentouttaminen. Itsesuggestiolla pyritään tilaan, jossa tietoisesti päästään optimaaliseen rentouteen. 
Vaikutukset mm.

  • nukahtamisvaikeuksien helpottuminen

  • kiputilojen lieventyminen

  • epämiellyttävien mielialojen poistuminen (sykkeen lasku, rauhoittuminen)

  • koko lihaksiston kunnon paraneminen

Paljain jaloin.

Sivun alkuun
 

Yogalates
Yogalates-tunneilla joogan sisäistä rauhaa ja selkiyttä antavat harjoitukset yhdistyvät pilates-stretchingin lihaksistoa ja luustoa kuntouttavaan voimaan.
Liikkeissä ja liikesarjoissa voimistetaan ja pidennetään lihaksia tehden samalla rentouttavia hengitysharjoituksia.

Erityistä huomiota kiinnitetään lihasten ytimen ja toiminnan voiman ja kestävyyden kehittämiseen, voidaksemme paremmin suojata selkärankaa vammautumisilta, hallitaksemme liikeratojamme ja kehittääksemme virtaviivaisen, hyvässä kunnossa olevan lihaksiston.
Lihasten pidentäminen ja rentouttaminen sekä nivelten liikkuvuuden parantaminen ennaltaehkäisee ja poistaa kireyksiä ja jännitystiloja, samalla poistaen myös kuona-aineita.
Näin kehon aineenvaihdunta paranee huomattavasti ja palautuminen edistyy. Toisin sanoen suorituskyky paranee, kaikkeen liikuntaan.
 
Tunneilla käytettävä musiikki on luonnon helliin ääniin yhdistetty kuuntelukokemus, joka rentouttavasti ja rauhoittavasti myötäilee harjoituksia.
Laji sopii kaikille kuntoilijoille, tanssijoille, urheilijoille – aloittelijoista ammattilaisiin

Stretching

Kehitetään nivelten liikkuvuutta ja vahvistetaan niitä lihaksia, joita tarvitaan nivelten tukemiseen ja painon vastaanottamiseen. Autetaan tanssijaa kuuntelemaan omaa kehoaan, opetetaan oikeiden lihasten käyttöä ja mahdollisimman taloudellista liikkumista. Tekniikkaharjoitukset tehdään hitaammalla tempolla, jolloin lihakset ja nivelet tottuvat uusiin liikeratoihin. Harjoitellaan myös oikeaa hengitystapaa. 
Tunnit soveltuvat sekä vasta-alkajille, että muiden lajien harrastajille (nuoret, aikuiset).

Sivun alkuun
 

Kuntoafro

Elementtejä sekä afrikkalaisesta tanssista, että jazzercisesta. Ks. yllä.
Oppitunnin kesto 60min.

Classical Workout

Sulje silmäsi ja kuvittele mielessäsi voimakas, lihaksikas mutta siro ja veistoksellinen kuva klassisen nais- tai miestanssijan kehosta.
Ajattele täydellistä, suoraa ryhtiä, hämmästyttävää notkeutta ja ehdotonta tasapainoa. Kuvittele nyt itsesi tanssimassa klassisen musiikin tahdissa.
Baletti ei ole enää ainoastaan lasten ja nuorten yksinoikeus. viimeisimpien vuosien aikana siitä on tullut yksi maailman suosituimmista lajeista myös aikuisharrastajien keskuudessa. Yksi monista syistä on mm. se, että et tarvitse mitään ylimääräisiä apuvälineitä, vaan käytät oman kehosi lihaksistoa harjoitteissa ja tulokset alkavat näkyä kehossasi todella nopeasti.
Tämä workout ei lupaa, että sinusta tulee ammattitanssija, mutta saat edellä mainittujen asioiden lisäksi sopusuhtaisen ja kiinteän lihaksiston.
Tunnit aloitetaan helpoilla, virtaavilla lämmittelyliikkeillä ja hitaalla, kehoa kauttaaltaan lämmittävällä venytysosuudella.
Tämän jälkeen seuraa keskilattialla klassisen baletin tekniikkaa apuna käyttäviä harjoitteita, sekä seisten, että lattialla istuen/maaten, jotka lämmittävät ja voimistavat syvempiä lihaksia. Myös tasapaino- ja koordinaatioharjoituksia sisällytetään liikesarjoihin.
Lopussa yhdistetään aikaisemmin oppimiasi liikkeitä pienimuotoisiksi sarjoiksi. Loppuvenytykset.
Paljaat jalat tai pehmeät balettitossut.
60-75min.

Sivun alkuun
 

Integraljooga

Integrajooga tavoitteena on tasapainoinen keho ja mieli. Integrajooga nimensä mukaisesti integroi, eli yhdistää eri joogamuotoja ja kehittää ihmistä kokonaisvaltaisesti.
Integraljoogan on kehittänyt intialainen guru Sri Swami Satchidananda, joka siirtyi Yhdysvaltoihin vuonna 1966. Integraljooga on ajan saatossa levinnyt yhdeksi maailman tunnetuimmista joogasuuntauksista.

Integra Yoga Hatha -tunti on kehoa, mieltä ja sielua monipuolisesti kehittävä harjoitus.

Harjoituksen sisältö:
- alku- ja loppumantra
- Yoga Nidra -syvärentoutus
- Pranayama - hengitysharjoitukset
- lyhyt meditaatio.

 

Ladies jazz/Jazzercise

Aito alkuperäinen tanssikuntoilun ilmiö!

Jokainen tunti tarjoaa sekoituksen ihmeellistä Broadwayta, jazzia ja kuntoilua mielimusiikkisi tahdissa – Top 40, jazz, country, funk, jne. Samoin saat ihanan virkistyksen ja aimo annoksen lisää voimaa!
 
Tunneilla kehitetään liikkuvuutta, lihaskestävyyttä parannetaan lihastasapainoa, koordinaatiota sekä poltetaan tehokkaasti ylimääräistä rasvaa.
Aloitetaan kevyellä aerobisella ja tanssillisella lämmittelyjaksolla, jossa yhdistellään helppoja ja hauskoja askelsarjoja sekä hyppyosuuksia niin jazztanssista kuin Broadway-musikaaleista.
Muokkausvaiheessa ja voimaosuuksilla mukana mm. painot, tuubit, jne. Treenaus oman kehon mukaisesti. Loppuvenytykset.
 
Sopii aloittelijoille, naisille ja miehille sekä myös muita lajeja treenaaville.
Jazztossut, jazzsneakerit tai sisälenkkarit.

Sivun alkuun
 

Dance workout

Tällä tunnilla aikuiset pääsevät kokeilemaan sekoituksen eri tanssityyleistä; Hikoillaan niin hiphopin kuin jazzinkin merkeissä, latino- ja afrikkalaisrytmejä unohtamatta.
Aloitetaan hauskoilla tanssisarjoilla ja jatketaan lihaskuntoharjoitteluun. Lopuksi venyttely.
Sopii aloittelijoille, niin naisille kuin miehillekin, kunnon kohottajille.

 

Workshopit/Tiiviskurssit

Jazztap
Riffs and rolls, shuffles and scuffles! Jazztap-style - tanssillista steppiä suoraan Broadwaylta!
Tunneilla opetellaan niin steppitanssin kuin jazztanssi perusteita, tasojen mukaisesti. Lisäksi jokaisella tunneilla valmistellaan  tanssillinen jazztap-tanssinumero.
Luvassa paljon energistä hauskanpitoa musikaalien maailmasta, eikä aiempaa kokemusta stepistä vaadita.
Tunneilla pärjääilman steppikenkiäkin, ns. "soft shoe". Tarvitset jazztossut, mukavat vaatteet liikkumiseen sekä tietysti runsaasti intoa oppia uutta.
It's your chance do your dance! Tule mukaan stepin valloittavaan maailmaan!

Sivun alkuun
 

Swing

Kurssilla hypätään swing-tanssien iloiseen ja rentoon maailmaan!
Yhdessä harjoitellaan mm. lindy hopin ja boogie woogien askelkuvioita, vieden paritansseista tuttua liikettä soveltaen yksilötanssiin!
Luvassa on nopeita askelia, huumoria ja riehakasta menoa letkeän musiikin tahdissa!
Kurssin aikana teemme lyhyen koreografian.
Tämä on kurssi, joka nostaa kesäfiiliksesi vieläkin korkeammalle.

Sivun alkuun
 

Breakdance & Streetdance

Breakdance (alkup. B-Boying), vanhin tunnettu hip hop-tyylinen tanssimuoto, jonka juurten uskotaan alkaneen 1970-luvulla Etelä-Bronxista, New Yorkista. 1980-luku oli B-Boyingin kulta-aikaa ja sitä alettiin kutsua tutummin breakdanceksi. 1990-luvun lopulla Breakdance aloitti uuden nousukautensa ja nykyisin breikkaajat ja street-tanssijat tuntevat hyvin historiansa ja ovat saaneet breikki-kulttuurille oman jalansijan eri kulttuureissamme ja jokaisessa maanosassa. 

Musiikki on olennaista breikkaamisessa, hip hop,1970-luvun soul, funk ja jopa jazz-musiikki räpättynä toimivat loistavasti.
Tyyli, muoti, dynaamisuus, spontaanisuus ja tekniikka ovat olennaisia breikki-kulttuurissa.
Breikkarit käyttävät yleensä löysiä, matalalanteisia housuja, T-paitoja ja lippistä vinossa. Lajikengät ovat sneakerit turvallisuuden vuoksi. Myös rannetukia, polvi- ja kyynärsuojia, hanskoja ja kypärää käytetään. 
 

Breakdancing viittaa breikkeihin musiikissa ja liikekuviot mukauetaan näihin breikkeihin.
Liikkeitä suoritetaan mm. jalat sivuittain, varpaillaan, pyöritään polvilla, päällä, käsillä ja kyynärpäillä, jäljitellään taisteluliikkeitä ja pantomiimia.
Termistöä ovat mm.: foundations (perusteet), toprock (pystykuviot), footwork (lattiakuviot, stepit), powermove (pyörimiset) ja freez (jäätymiset, pysähdykset).

Streetdance on yleisnimike ja kaiken kattava termi kuvailemaan eri tanssityylejä, jotka ovat kehittyneet tanssistudioiden ulkopuolella jokapäiväisessä elämässä, kaduilla, kouluissa, ravintoloissa, puistoissa jne. Siinä yhdistyvät mm. elementit breakdance, popping, locking, electric boogie hip hopin new school, house ja showdance.
Break- ja Streetdance-tunneilla tulevat tutuiksi lajien perusteet, periaatteet ja tyyli, niin yksittäisinä liikkeinä kuin sarjoina. Tunnit ovat tehokasta treeniä, joilla opitaan niin breakin temppuja kuin myös tanssimaan.

Laji kehittää mm. notkeutta, koordinaatiota ja kehonhallintaa, omalla rennolla tyylillään ja on todella vauhtimeinikiä!
B-boyz and B-girlz: Let’s Break!
Mukavat, rennot vaatteet, jazzsneakerit tai sneakerit ja polvisuojukset. Opettaja infoaa muut tarvittavat.

Sivun alkuun
 

Pas de Deux
Pas de deux on tanssi kahdelle, erityisesti tanssi eri baleteissa, joka sisältää sisääntulon ja adagion, oman variaation molemmille tanssijoille ja codan eli yhteisen lopputanssin.
Pas de deux -tunneilla harjoitetaan klassisen baletin kaksintanssin erilaisia tekniikoita mm. pirueteissa, nostoissa, tasapainossa, historian klassikko pas de deux'eja sekä myös uusia korepgrafioita.
Oppilaalta / tanssijalta edellytetään klassisen baletin useamman vuoden syventäviä opintoja ja vahvaa tekniikkaa.
Tytöillä pehmeät sekä kärkitossut, puku, trikoot ja hame. Pojilla tavallinen treeniasu.

Sivun alkuun
 

Ajan ilmiöt
Hip Hop, Funk & Style

Vauhdikas yhdistelmä hip hopia, funkia ja uusia muotoja myös akrobaattisesta breakdancesta. Jatkotunneilla on mukana myös jazz-tekniikkaa, jotta opitaan hallitsemaan  kehoa  vaikeimmissakin kuvioissa!  
Tunti alkaa funky warm –upilla jatkuen alussa helpommilla kombinaatioilla (=askelyhdistelmillä), jotka lopulta tempaavat sinut huimaaviin tunnetiloihin ja syöksee New Yorkin kuumimpien koreografioiden keskelle!  
Stylessä keskitytään edellisten kuvioiden lisäksi oikean tyylin löytämiseen koreografisten sarjojen (= rutiinien) myötä, mikä tekee lajista vielä elävämmän ja näyttävämmän. Näillä tunneilla sinut opetetaan todella tanssimaan etkä vain hypi massassa: tanssitaan paljon ja pidetään hauskaa! Todellista räjähtävää energiaa!
Asu: jazzsneakerit tai sisälenkkarit ja polvisuojukset. Katso asut ja varusteet

Hip Hop = rapmusiikin ja -kulttuurin yleisnimitys.
Elämäntyyli jolla on oma puhe- ja pukeutumistyyli, musiikki ja ajattelutapa, joka jatkuvasti muuntautuu ja kehittyy. Juuret löytyvät syvältä afrikkalaisesta kulttuurista.
Nykyisin, kun graffiti ja breakdancing ovat nousseet jälleen muotiin, myös hip hop ja rap-sanoja kuulee huomattavasti enemmän.
Hip hop kulttuuri ja sen kaikki muodot ovat jatkuvasti olemassa uudistuen koko ajan!

Sivun alkuun
 

R'nB:

Rennon letkeää oman kehon hallintaa.

R'nB:n liikemateriaali on maustettu mm. show'n ja hip hopin värikkäillä vaikutteilla.
Keskitytään tanssillisiin sarjoihin, niin lyhyisiin kuin pitkiinkin.
Tunneilla raikaavat niin nykyhetken huippuartistit, kuin viime vuosikymmenien ykkössoundit.

Artisteja mm. Beyonce, Usher, TLC.

Asu: jazzsneakerit tai sisälenkkarit.

60 min.

Sivun alkuun
 

Dancehall/Reggae:

Jamaikalta lähtöisin oleva tanssi- ja musiikkityyli, jonka juuret pohjautuvat afrikkalaiseen tanssiin.
Hip hop ja streetdance ovat saaneet selviä vaikutteita breakista ja ovat sitä pehpeämpi tanssin muoto.

Tanssissa yhdistyvät karibialainen rentous ja voimakas fyysisyys.
Artistiesimerkkejä mm. Sean Paul, Cecil, Elephant Man.

Asu: jazzsneakerit tai sisälenkkarit ja polvisuojukset. Katso:
Asut ja varusteet.

60 min.

Sivun alkuun

Urban Dance Fusion

Tunnilla tanssitaan ja yhdistellään eri katutanssilajeja ja niiden tyylejä toisiinsa. Tärkeänä osana musiikin kuuntelu ja fiilistely erilaisia rytmejä ja dynamiikkoja käyttäen.

Tunti koostuu nopeasta alkulämmittelystä ja salin poikki harjoituksista, mutta pääosin keskitytään uuden oppimiseen erilaisten koreografioiden avulla.

DANCE

Todellinen hauskanpitotunti!
Tekniikan hiomisen sijaan keskitytään vain ja ainoastaan tanssimaan.
Tunti koostuu vauhdikkaista ja monipuolisista sarjoista, tanssityylien vaihtuessa lennosta
(mm. Musical, Heels, Hip Hop, Dancehall/Reggae, Afro).
Tunti sopii kaikenikäisille ja joka tasolle.


Choreo

Tunnilla valmistetaan koreografiota erilaisiin kilpailuihin ja esityksiin.
Lisäksi omaksutaan menetelmiä ja työkaluja koreografiseen työskentelyyn tanssin opiskelijan/tanssijan näkökulmasta.
Tunnilla ei ole erillisiä alkulämmittelyitä, jolloin jokainen osallistuja on vastuussa omatoimisesta lämmittelystä hyvissä ajoin ennen tunnin alkua.

Tunnin maksimi oppilasmäärä on 18 ja osallistujat valitaan ilmoittautumisjärjestyksessä.
Tunnille pääsyn edellytyksenä on osallistuminen vähintään neljälle muulle oppitunnille viikossa.


Afrobeat

Afrobeat on uusi avoin nuorten ja aikuisten tanssitunti. Tunti sopii niin ensikertalaiselle kuin konkarillekin! Tunnilla tutustutaan perinteisen afrikkalaisen tanssin lisäksi esimerkiksi afrokaribialaisiin rytmeihin sekä huolletaan keho kuntoon.

Tanssi harrastuksena kehittää muistia, liikkuvuutta sekä tasapainoa. Afrobeat-tunneilla keskitytään erityisesti tukilihaksiston liikuttamiseen ja ihmiskehon luontaiseen rytmiikkaan.

Tunnilla tanssitaan paljain jaloin liikuntaan sopivissa vaatteissa ja mukaan kannattaa ottaa myös vesipullo! Opettajana Saara Kilpinen. Tervetuloa!

Sivun alkuun