PL 23, 36201 Kangasala, 
p. 050 5536908
balettiopisto(ät)tampereenbalettiopisto.com

 

Etusivu | Opisto | Tunnit | Asut ja varusteet
Asut ja varusteet

Klassinen baletti
Karakteeri
Jazz
Nykytanssi,_Moderni

Tap Dance (steppi)
Hip hop
Funk
Street
Break
R´nB
Dancehall/Reggae

Afrikkalainen tanssi(afro, kuntoafro
Jazzercise
Stretching
Muut kuntolajit

Jooga

Esiintyjän muistilista


Tunneille tultaessa sidotaan pitkät hiukset kiinni, klassisilla baletti- ja karakteeritunneilla suositellaan nutturaa mm. niskan oikean linjauksen esteettömän näkyvyyden  ja piruettiharjoitusten helpottamiseksi.

Tunneilla ja harjoituksissa on tärkeää, että koko tanssija näkyy selvästi. Ihonmyötäisissä vaatteissa pienetkin asento- ja liikevirheet näkyvät, ja opettaja voi heti korjata virheen, niin että opiskelija oppii alusta alkaen oikeat liikeradat. Löysissä vaatteissa virhe voi jäädä huomaamatta, ja jatkuvilla virheellisillä asennoilla opiskelija voi vaurioittaa selkäänsä tai niveliään. Harjoitusvaatteiden pitää olla pehmeitä ja joustavia, etteivät ne häiritse tai estä liikkumista.

Yleensä kaikilla oppilailla on tunneilla samanlaiset asut, koska kouluttajien on silloin helpompi nähdä oppilaiden asennot ja liikeradat.

  • kellot, korut ja purukumit jätetään pois ja matkapuhelimet suljetaan ehdottomasti tunneille tultaessa

  • tatuoinnit, lävistykset ja implantit ym. peitetään esityksiin, ellei rooli vaadi niitä

  • oma nimi kannattaa merkitä varusteisiin, sekaantumisien välttämiseksi

  • älä jätä arvotavaroitasi pukuhuoneisiin, vaan tuo ne studioon tuntisi ajaksi

  • Balettiopisto vastaa vain tuntien aikana opettajien aiheuttamista vahingoista

 

Klassinen baletti

Jalkineet

Ensimmäisenä balettivarusteena kannattaa hankkia oikeat balettiin tarkoitetut harjoitustossut. Ne ovat pehmeät nahka- tai kangastossut, joiden pohja on tehty niin, että jalat pysyvät oikeassa asennossa ja vioittumatta harjoitusten aikana. Tossun reunassa on nauhakuja, jossa on kiristyslanka. Tällä langalla kiristetään tossun reuna, niin että se myötäilee jalkaa. Langan päät työnnetään sitten tossun sisään. Tossujen on oltava juuri sopivan kokoiset; tossun pitää istua kuin hansikas ilman mitään kasvunvaraa. Pienten lasten tunneilla suositellaan ommella kuminauha jalan rinnan yli nauhojen sijaan. Nauhat halutessa ylemmillä tasoilla. Ks. värit ja suositusmateriaalit eri tasojen kohdalta.

Puku eli leotard

Varhais- ja esibalettitasot:
Tytöillä puku on vaaleanpunainen, lycraa tai puuvillaneulosta, jossa kiinni ommeltu tylliröyhelö.  Trikoot ovat vaaleanpunaiset, samoin pehmeät kankaiset harjoitustossut. Pojilla valkoinen T-paita, mustat terättömät trikoot, mustat tai valkoiset harjoitustossut ja valkoiset urheilusukat.

Alkeis- ja perustasot:
Tytöillä puku on valkoinen pienillä pussihihoilla, jonka kanssa voi käyttää läpinäkyvää valkoista lyhyttä balettihametta (ks. kuva).  Tässä vaiheessa suositellaan hankkimaan esiintymisiä myös valkoinen iso puolitutu, jossa housuosa mukana (tanssitarvikeliikeliikkeet – ks. kuva). Trikoot ovat vaaleanpunaiset, samoin pehmeät kankaiset harjoitustossut. Pojat: ks. yllä. Trikoiden alla poikien on syytä käyttää tanssivyötä, jonka voi ostaa balettivarustekaupasta.

Jatkotasot I-III:
T
ytöillä puku eli leotard on vaaleansininen (Capezio-malli). Puvun kanssa voi samanväristä läpinäkyvää lyhyttä balettihametta tai valkoisia mikroja. Balettihame ja/tai mikrot ovat vapaaehtoiset. Trikoot ovat vaaleanpunaiset, samoin pehmeät kankaiset tai nahkaiset harjoitustossut. Kärkitossuvaiheessa kysytään malli, nauhojen ja kuminauhojen ompelut ym. neuvot opettajalta. 

 

Jatkotasot IV-VII:
Tytöillä puku eli leotard on musta (Capezio-malli). Tässä vaiheessa olisi hyvä hankkia myös valkoinen vastaava pukumalli esityksiä varten.
 
Pojat: valkoinen T-paita, mustat terättömät trikoot tai mustat urheilusortsit, mustat tai valkoiset harjoitustossut ja valkoiset urheilusukat. Trikoiden alla poikien on syytä käyttää tanssivyötä, jonka voi ostaa balettivarustekaupasta.

Keski- ja ylätasot:
Tytöillä puku musta, hihaton. Puvun kanssa voi samanväristä läpinäkyvää lyhyttä balettihametta. Tässä vaiheessa olisi hyvä hankkia myös valkoinen hihaton puku, mm. esityksiä varten.

Aikuisten tunnit:
Puku (väri vapaa), trikoot ja pehmeät harjoitustossut. Aikuisten jatkotasoilla naisilla myös kärkitossut.

Miesten on syytä käyttää tanssivyötä, jonka voi ostaa balettivarustekaupasta.

 


Karakteeri

Musta tai viininpunainen puku, jonka kanssa polven yläpuolelle ulottuva musta harjoitushame. Mustat karakteerikengät (tanssitarvikeliikkeistä) tai nahkapohjaiset kengät, joissa 4-5cm tukeva korko. Pojilla / miehillä karakteerisaappaat, vartalonmyötäinen tanssiasu. Pehmeämpää näyttämökarakteeria varten voi myös olla korottomat jalkineet (Huom! Ilmoitetaan erikseen!).


Nykytanssi, Jazz

Jazztunneilla mukava, vartalonmyötäinen tanssiasu esim. puku ja jazzhousut tai terättömät trikoot. Paljaat jalat, kankaiset tai nahkaiset jazztossut sekä pyydettäessä myös jazzsneakerit. Jazztunneilla saatat tarvita myös polvisuojia. Moderni-/nykytanssitunneilla vartalonmyötäinen tanssiasu esim. puku, verkkarit tai terättömät trikoot. Paljaat jalat.

 


Steppi = Tap Dance

Steppikengät (tanssitarvikeliikkeistä) tai nahkapohjaiset kengät, joihin suutari voi kiinnittää irtoraudat. Tukeva 2-3cm korko.
Harjoitusasu vapaa.


Hip Hop, Funk, Street, Break, R´nB, Dancehall/Reggae

Jazzsneakerit tai vaaleapohjaiset sisälenkkarit (ehdottomasti vain sisäkäyttöön tarkoitetut tossut). Mukava, rento asu, jossa on helppo liikkua. Voit tarvita myös polvi- ja kyynärsuojia.


Afrikkalainen tanssi = afro, kuntoafro

Mukava väljä asu, jossa helppo liikkua. Tytöt / naiset voivat halutessaan kietoa huivin lanteille. Paljaat jalat.


Jazzercise, Stretching & muut kuntolajit

Vaaleapohjaiset aerobic- tai lenkkitossut tai jazzsneakerit. Mukava asu, jossa on helppo liikkua.


Jooga

Mukava, joustava, väljä asu, esim. trikoohousut tai verkkarit, T-paita.
Oma jumppa-alusta, mielellään jooga-matto.Rentoutuksen ajaksi lämmin peitto / iso pyyhe.
Paljaat jalat.