PL 23, 36201 Kangasala, 
p. 050 5536908
balettiopisto(ät)tampereenbalettiopisto.com

 

Etusivu | Opisto | Tunnit | Asut ja varusteet
Asut ja varusteet

Klassinen baletti
Karakteeri
Jazz
Nykytanssi

Tap Dance (steppi)
Hip hop
Street
Jazzercise ja Ladies jazz

Lasten jazz & Street

 

Esiintyjän muistilista
 


Tunneille tultaessa sidotaan pitkät hiukset kiinni, klassisilla baletti- ja karakteeritunneilla suositellaan nutturaa mm. niskan oikean linjauksen esteettömän näkyvyyden  ja piruettiharjoitusten helpottamiseksi.

Tunneilla ja harjoituksissa on tärkeää, että koko tanssija näkyy selvästi. Ihonmyötäisissä vaatteissa pienetkin asento- ja liikevirheet näkyvät, ja opettaja voi heti korjata virheen, niin että opiskelija oppii alusta alkaen oikeat liikeradat. Löysissä vaatteissa virhe voi jäädä huomaamatta, ja jatkuvilla virheellisillä asennoilla opiskelija voi vaurioittaa selkäänsä tai niveliään. Harjoitusvaatteiden pitää olla pehmeitä ja joustavia, etteivät ne häiritse tai estä liikkumista.

Yleensä kaikilla oppilailla on tunneilla samanlaiset asut, koska kouluttajien on silloin helpompi nähdä oppilaiden asennot ja liikeradat.

  • kellot, korut ja purukumit jätetään pois ja matkapuhelimet suljetaan ehdottomasti tunneille tultaessa

  • tatuoinnit, lävistykset ja implantit ym. peitetään esityksiin, ellei rooli vaadi niitä

  • oma nimi kannattaa merkitä varusteisiin, sekaantumisien välttämiseksi

  • älä jätä arvotavaroitasi pukuhuoneisiin, vaan tuo ne studioon tuntisi ajaksi

  • Balettiopisto vastaa vain tuntien aikana opettajien aiheuttamista vahingoista

 

Klassinen baletti

Jalkineet

Ensimmäisenä balettivarusteena kannattaa hankkia oikeat balettiin tarkoitetut harjoitustossut. Ne ovat pehmeät nahka- tai kangastossut, joiden pohja on tehty niin, että jalat pysyvät oikeassa asennossa ja vioittumatta harjoitusten aikana. Tossun reunassa on nauhakuja, jossa on kiristyslanka. Tällä langalla kiristetään tossun reuna, niin että se myötäilee jalkaa. Langan päät työnnetään sitten tossun sisään. Tossujen on oltava juuri sopivan kokoiset; tossun pitää istua kuin hansikas ilman mitään kasvunvaraa. Pienten lasten tunneilla suositellaan ommella kuminauha jalan rinnan yli nauhojen sijaan. Nauhat halutessa ylemmillä tasoilla. Ks. värit ja suositusmateriaalit eri tasojen kohdalta.

Puku eli leotard

Varhais- ja esibalettitasot:
Tytöillä puku on vaaleanpunainen, lycraa tai puuvillaneulosta, jossa kiinni ommeltu tylliröyhelö.  Trikoot ovat vaaleanpunaiset, samoin pehmeät kankaiset harjoitustossut. Pojilla valkoinen T-paita, mustat terättömät trikoot, mustat tai valkoiset harjoitustossut ja valkoiset urheilusukat.

Alkeis- ja perustasot:
Tytöillä puku on valkoinen pienillä pussihihoilla, jonka kanssa voi käyttää läpinäkyvää valkoista lyhyttä balettihametta (ks. kuva).  Tässä vaiheessa suositellaan hankkimaan esiintymisiä myös valkoinen iso puolitutu, jossa housuosa mukana (tanssitarvikeliikeliikkeet – ks. kuva). Trikoot ovat vaaleanpunaiset, samoin pehmeät kankaiset harjoitustossut. Pojat: ks. yllä. Trikoiden alla poikien on syytä käyttää tanssivyötä, jonka voi ostaa balettivarustekaupasta.

Jatkotasot I-III:
Tytöillä puku eli leotard on vaaleanvioletti (Capezio-malli). Puvun kanssa voi samanväristä läpinäkyvää lyhyttä balettihametta. Balettihame on vapaaehtoinen. Trikoot ovat vaaleanpunaiset, samoin pehmeät kankaiset tai nahkaiset harjoitustossut. Kärkitossuvaiheessa kysytään malli, nauhojen ja kuminauhojen ompelut ym. neuvot opettajalta.

 

Jatkotasot IV-VII:

Tytöillä puku eli leotard on musta. Tässä vaiheessa olisi hyvä hankkia myös valkoinen vastaava pukumalli esityksiä varten.

Pojat: valkoinen T-paita, mustat terättömät trikoot tai mustat urheilusortsit, mustat tai valkoiset harjoitustossut ja valkoiset urheilusukat. Trikoiden alla poikien on syytä käyttää tanssivyötä, jonka voi ostaa balettivarustekaupasta.

Keski- ja ylätasot:

Tytöillä puku on musta. Puvun kanssa voi käyttää samanväristä läpinäkyvää lyhyttä balettihametta. Tässä vaiheessa olisi hyvä hankkia myös valkoinen hihaton puku, mm. esityksiä varten.

Aikuisten tunnit: Puku (väri vapaa), trikoot ja pehmeät harjoitustossut. Aikuisten jatkotasoilla naisilla myös kärkitossut.

Miesten on syytä käyttää tanssivyötä, jonka voi ostaa balettivarustekaupasta.


Karakteeri

Musta tai viininpunainen puku, jonka kanssa polven yläpuolelle ulottuva musta harjoitushame. Mustat karakteerikengät (tanssitarvikeliikkeistä) tai nahkapohjaiset kengät, joissa 4-5cm tukeva korko. Pojilla / miehillä karakteerisaappaat, vartalonmyötäinen tanssiasu. Pehmeämpää näyttämökarakteeria varten voi myös olla korottomat jalkineet (Huom! Ilmoitetaan erikseen!).


Jazz

Jazztunneilla mukava, vartalonmyötäinen tanssiasu esim. puku ja jazzhousut tai trikoot. Jalkineina vaaleat nahkaiset jazztossut. Jazztunneilla saatat tarvita myös polvisuojia.


Nykytanssi

Nykytanssitunneilla rento ja vapaa tanssiasu esim. t-paita ja verkkarit. Paljaat jalat.


Steppi = Tap Dance

Steppikengät (tanssitarvikeliikkeistä) tai nahkapohjaiset kengät, joihin suutari voi kiinnittää irtoraudat.
Tukeva 2-3cm korko.
Harjoitusasu vapaa.


Hip Hop, Street

Valkoiset, vaaleapohjaiset sisälenkkarit/tennarit. Mukava, rento asu, jossa on helppo liikkua.
Voit tarvita myös polvisuojia.


Jazzercise, Ladies jazz

Vaaleapohjaiset aerobic- tai lenkkitossut tai jazzsneakerit. Mukava asu, jossa on helppo liikkua.


Lasten jazz & Street